Ismét Családbarát Munkahelyek születhetnek

Újabb Családbarát Munkahely pályázatot hirdetett a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin kijelentette: a tavalyihoz képest 25 százalékkal többet, összesen 75 millió forintot osztanak el a nyertes cégek között.

Meghirdette az idei Családbarát Munkahely pályázatot a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Verseny a dolgozókért

Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért épületében elmondta: hetedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amelyre most a tavalyi 60 millió forinthoz képest 25 százalékkal megemelt keretösszegre, 75 millió forintra lehet pályázni. Az egyenként elnyerhető összeg 5 millió forint. Megmaradtak a kis-, közepes- és nagyvállalatok, valamint a költségvetési szervezetek kategóriák. A támogatási időszak 2018. június 1-e és 2019. június 30-a között tart majd. Mint mondta, a kormány célja, hogy tisztes munkát, tisztességes béreket és javuló munkahelyi körülményeket sikerüljön nyújtani. A tisztes munka lehetősége már megvan, folyamatosan nő a foglalkoztatás, csökken a munkanélküliség.

Munkavállalás és gyermekvállalás együtt

Realitássá vált, hogy a gyermeknevelés mellett is lehet munkát vállalni, a kettő már nem ütközik egymással. Ma már nem lehet akadálya a gyermekvállalásnak a munkavállalás, és a munkavállalásnak a gyermekvállalás. Beszélt arról is, hogy folyamatosan emelkedik a minimálbér, az életpályáknak köszönhetőn évtizedes perspektívát láthatnak maguk előtt a fiatalok. A családi adókedvezmény is évről évre kedvezőbb, ennek köszönhetően is nő a családok megtakarítása. Megjegyezte: ebben az évben 5 ezer forinttal nőtt a kétgyermekesek adókedvezménye, jövőre ugyanilyen mértékű bővülés várható. A javuló munkahelyi körülmények egyik fontos eleme a családbarát szemlélet. Az a cél, hogy egyre több családbarát munkahely jöjjön létre. Mint mondta: ennek akkor felel meg egy cég, ha tekintettel van arra, hogy az alkalmazottak családban élnek, emiatt olyan kihívásoknak is meg kell felelniük, amely nem feltétlenül a munkavállaláshoz kapcsolódik. Családbarát például, ha támogatja az édesapák jelenlétét a családban, és segíti, hogy munkavállalói gondoskodhassanak idős hozzátartozóikról is.

Rugalmassá kell tenni a munkaerőpiacot

Ezzel összefüggésben megjegyezte: a munkaerőpiac rugalmassá tétele a következő évek legnagyobb kihívása. Egy családban kiszámíthatatlan, miként alakul egy nap, egy hét. Ha iskolát kezdenek a gyermekek, vagy van egy komolyabb betegség, jobban jelen kell lennie egy szülőnek, esetleg a kamaszok is okozhatnak nem várt kihívásokat. Ilyenkor egy munkaadónak képesnek kell lenni arra, hogy kimondja: ezek megoldása előbbre való, mint a munkahelyi jelenlét. Cserébe motivált, lojális munkaerőt kap. Kijelentette: azok nak a munkahelyeknek, amelyek elnyerik a családbarát címet, a mindennapokban is ehhez hűen kell működniük.

Boldog család, jobb munka

Az eseményen a kisgyermekes szülők foglalkoztathatóságról mondott beszédet az intézet megbízott elnöke. Fűrész Tünde úgy fogalmazott: negyedével nőtt a nők foglalkoztatási rátája 2010 óta. A 3 év alatti gyermekeket nevelő nőknél emelkedett legjobban. A 15-49 éves, gyermekeket nevelők nők foglalkoztatási rátája 70,2 százalékkal, a 3 vagy több gyermeket nevelőké 30 százalékkal, a 3 év alatti kisgyermeket nevelőké pedig egynegyedével nőtt. Minden év áprilisának első keddje a láthatatlan munka világnapja. Ha a GDP-be beleszámítana az otthoni feladatvégzés, azt 25 százalékkal emelné a gyermeknevelés, a háztartási feladatok ellátása. Beszélt a bölcsődei ellátásról is. Jelentős fejlesztési forrásokat biztosítanak az intézmények létrehozására, finanszírozásuk folyamatosan emelkedik. Az ott dolgozók folyamatos bérfejlesztésben részesülnek. Tavaly óta a bölcsődei térítési díj adómentesen számolható el a munkáltatónál. 2010-ben 34 ezer férőhely volt, most 47 ezer körül van. Nyolc éve a három év alatti gyermekek 12, most 17 százaléka járhat bölcsődébe. 2010-ben 668, most 775 intézmény működik.

Forrás:csalad.hu

Helyi termék kataszter

Eseménynaptár

2024. május   
HKSzCsPSzV


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Összes esemény

Új galéria

A galéria jelenleg nem tartalmaz képeket.