Most vegyen fel gyakornokot a nyárra, vagy nyisson bölcsit a cégnél – fizeti az unió

A GINOP-pályázatok keretében 235 milliárd forint támogatás vár a vállalkozásokra, melyet munkahelyi bölcsődékre, képzésekre, gyakornokokra, illetve megújuló energiát használó épületenergetikai megoldásokra és infokommunikációs fejlesztésekre is lehet fordítani. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében hét kiírás kínál összesen 70 milliárd kerettel 100 százalékos támogatást, ahol egyáltalán nem kell a pályázóknak a zsebükbe nyúlniuk, a projekt teljes költségét megtéríti a pályázati forrás.

Ezek a pályázatok döntően a foglalkoztatás területén nyújtanak támogatást, kkv-nak és nagyvállatoknak egyaránt. A 70 milliárd forint összegű kiírásokból eddig 32 milliárd forint értékben nyújtottak be igényeket, így jelentős összegek állnak még rendelkezésre. Még további 3 ezer új jelentkezőt is ki tudnak szolgálni, nyáron is lehet jelentkezni” – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A gyakornoki programra még 2 ezer nyitott hely van, az iparjogi pályázatnál 200. A nagyvállalatok képzési pályázata esetében a 18 milliárdos keretnek még csak a harmadára adtak be kérelmet a nagyvállalatok. A kkv-k innovatív ötletek kidolgozásához ötmillió forintot kaphatnak, közel 300 kiadó hely maradt még. A mérsékelt érdeklődés a pályázat iránt leginkább az alacsony támogatási összeggel magyarázható. A munkahelyi bölcsődék létrehozása iránt is kezdetleges még az érdeklődés, pedig 100 százalékos támogatást lehet igényelni, és kb. 300 új pályázat befogadására van még keret.

A 13 kiírásból 6 olyan található, ahol a támogatás mértéke kb. 50 százalék körüli, azaz a projekt összegének felét a támogatásból lehet finanszírozni, másik részét önerőből, vagy beépített támogatott hitelből. Ezek a pályázatok széles körben (innováció, élelmiszeripar, energetika, informatika) nyújtanak támogatási lehetőséget. A kiírások első sorban a kkv-k részére, de a nagyvállalati kör számára is elérhetők. A 342 milliárd forint összegű kiírásokból eddig 143 milliárd forint értékben nyújtottak be igényeket, így kb. 200 milliárd forint áll még rendelkezésre. A pályázatok még további 4 ezer új jelentkezőt is ki tudnak szolgálni, nyáron is lehet jelentkezni.

Az innováció területén lehet akár 500 millió forint támogatást kérni kkv-nak és nagyvállalatoknak egyaránt. A kiírás még nincs teljesen lejegyezve, a 130 milliárdos keret 72 százalékára van érdeklődés. A nyerteseket szakmai alapon választják ki, így a most bent lévő közel 600 pályázaton felül legalább 200 új kérelem beadására van még lehetőség. A központi régióban elérhető kiírás a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai támogatás, ahol az önerő csökkentése érdekében automatikusan hitel is jár a támogatáshoz. A forráskimerülés még nincs a felénél, 150 szabad hely van.

z élelmiszeripar területén működő közepes méretű vállalkozások is kaphatnak beruházási támogatást. Elegendő összesen 25 százalék önerővel rendelkezni, itt is automatikusan jár a támogatott kamatozású hitel. Az igen kedvező feltételek ellenére a 100 milliárdos keret alig harmada van lejegyezve, aki kérelmet ad be, az várhatóan nyerni fog. Ebben a kiírásban könnyedén tud megvalósulni akár 2-3 milliárd forint összköltségű projekt is.

 

Az informatikai vállalkozások pedig a külföldi piacokra való nyitáshoz kérhetnek marketingtámogatást. Szűk kört szólít meg a felhívás, már csak néhány tucat jelentkezőnek maradt hely, 40 millió forintos támogatást lehet kapni. Emellett vállalatirányítási rendszerekre is lehet kapni 24 millió forint támogatás, itt további 4 ezer új jelentkezőre van hely. A keret impozáns, 48 milliárd forint. Továbbá 52,5 milliárd forint kerettel várja a jelentkezőket az energetikai felhívás, maximum 100 millió forint támogatást lehet igényelni az épületek energetikai rendbe tételére. Eddig még alig van jelentkező, így ez a kiírás is várja a jelentkezőket.

Forrás:hvg.hu

Helyi termék kataszter

Eseménynaptár

2024. április   
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30




Összes esemény

Új galéria

A galéria jelenleg nem tartalmaz képeket.