Szociális szövetkezetek, termelők kínálták portékáikat Hévízen

Jövőre is folytatódik az önkormányzatok feladatalapú finanszírozási rendszere, melynek célja a működési hiány nélküli gazdálkodás és a kistelepülések esélyegyenlőségének erősítése – hangzott el annak a fórumsorozatnak hévízi eseményén, melyet a Belügyminisztérium indított el.

A fórum az önkormányzatok hazai és uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseinek figyelemmel kísérése című projektben valósult meg A kedden megrendezett hévízi program ezen belül a helyi értékekről szóló rendezvénysorozat záróprogramja volt.

Kiemelt figyelmet érdemel a térségek helyi értékeinek, a kulturális és természeti adottságainak megőrzése és fenntartható fejlesztése, az élhető vidék megteremtését célozva. Az önkormányzati államtitkárság egyik fő célkitűzése, hogy segítse az önkormányzatokat, hogy növeljék településeink népességmegtartó, helyben tartó erejét, megtartsák a fiatalokat és javuljon a vidéki közösségi élet minősége – mondta dr. Dukai Miklós, helyettes államtitkár megnyitóbeszédében.

A hévízi fórum résztvevői hallhattak az önkormányzatok finanszírozásáról is. Az előadáson elhangzott: 2018-ban a kormányzat 705,6 milliárd forintot juttat az önkormányzatok feladatalapú finanszírozására. Ez az összeg 64,5 milliárd forinttal több, mint idén. Az egy lakosra jutó adóerő-képesség kapcsán lesznek változások: 10 ezer forint alatt jövő évben emelkedő kiegészítést, 12 500 forint felett sávos elvonás lesz

A fórumon szó volt településmarketingről és a falvak, városok népességmegtartó szerepéről, valamint arról, hogy milyen szerepe van a szociális szövetkezeteknek a települések jövőjében. Hazánkban 260 olyan szövetkezet van, amely a közfoglalkoztatás alapjain szerveződött, Ezek a BM által segített társulások sok területen dolgoznak, legtöbbjük hátrányos helyzetű településen alakult meg. E szövetkezeteknek nem csak gazdasági, hanem népességmegtartó és közösségformáló szerepük is van. A hévízi program résztvevői a helyi értékek és a települések jövője címmel kerekasztal-beszélgetésen is megoszthatták egymással jó példáikat, tapasztalataikat és ötleteiket.

A fórumhoz kapcsolódva a Deák téren zalai és az ország távolabbi részein működő szociális szövetkezetek kínálták terményeiket és termékeiket.

Forrás: zaol.hu

Helyi termék kataszter

Eseménynaptár

2024. május   
HKSzCsPSzV


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Összes esemény

Új galéria

A galéria jelenleg nem tartalmaz képeket.