Generációváltás a hazai vállalkozásokban

Mostanában egyre a népszerűbb a vállalkozók körében a generációváltás gondolata, a cégek továbbadása. A napokban került sor Zalaegerszegen, a Kamarák Házában a családi vállalkozások utódoknak történő átadásával kapcsolatos beszélgetésre, melyben három sikeres vállalkozás vezetője vett részt: az osztrák Michael Leier építőanyagipari vállalkozó; Ferling József PR-vállalkozó és Boross Dávid, dísznövény-kereskedelmi cégvezető.

Jelen volt továbbá, Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője is, aki a cégutódlási folyamat jelentőségéről, valamint az ezzel kapcsolatos elemzésekről beszélt. Elmondta, hogy az Európai Unióban körülbelül 20-21 millió KKV létezik, ebből ők alkalmazzák a foglalkoztatottak körülbelül 66 %-át, továbbá ez teszi ki a bevételük 60%-át. Hozzátette, hogy a munkahelyek többsége Magyarországon is a KKV-k tulajdonában van.

Mint tudjuk, a családi vállalkozások  működése során elkerülhetetlen, hogy keveredjenek a gazdasági és érzelmi kérdések, ami kockázatossá teszi az utódlás kérdését. A beszélgetés során felmerült, hogy vajon egy családi vállalkozás csak akkor lehet-e sikeres, ha a család is jól működik, és a család és az üzlet érdekei megegyeznek. Ezeknél a  cégeknél problémát jelenthet például a felek válása, vagy ha  cégvezető nyugdíjba vonulása. Ilyenkor felmerül annak a kérdése, hogy kinek jutnak a vállalkozás fontosabb pozíciói, és hogy egyáltalán van-e  a vezetésre alkalmas ember, aki ezt vállalja is. Magyarországon körülbelül a családi cégek harmadában történik sikeres öröklés és családon belüli folytatás. Többségük azonban megszűnik vagy eladják őket.

Boross Dávid elmondta, hogy már gyerekkorában is rendszeresen látogatta valamelyik családi üzletüket és elsajátította a fontosabb tudnivalókat. Eladóként és pénztárosként is kipróbálta magát azokban az időkben. Ferling József, a stratégiai igazgatói állást tartotta meg a Ferling PR Kft.-ben. Aláírási joga már nincs, de a megállapodás, melyet fiával, és egyben örökösével kötött, tartalmazta a személyes igényeit. Azt is elmondta, hogy ez eleinte nehéz volt számára, hiszen aggódott az utódlás sikeressége miatt. Michael Leier, a harmadik megjelent cégtulajdonos lázadó gyerek volt, de sikere részben ennek köszönhető. Szülei földművelők voltak, és nem akarta folytatni kis bevételű vállalkozásukat. Elmondta, hogy jelenleg 2000 alkalmazottjuk van, cégükben gyermekein kívül már az unokái is dolgoznak. Véleménye szerint egy szakmát meg lehet tanulni, vállalkozónak azonban születni kell. Bár a három résztvevő példája pozitívnak mondható, nincs biztos recept ezekre az átadási helyzetekre.

Forrás: zaol.hu

 

 

 

 

 

Helyi termék kataszter

Eseménynaptár

2024. június   
HKSzCsPSzV





1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Összes esemény

Új galéria

A galéria jelenleg nem tartalmaz képeket.