Foglalkoztatási Fórum a Városházán

2017. január 24-én került sor a megvalósítási szakasz első foglalkoztatási fórumára Zalaegerszegen, a Városházán, melynek témája a "vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatásfejlesztési program Zalaegerszeg Megyei Jogú Városban" volt.

A találkozót Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket, majd rövid tájékoztatást adott a Zalaegerszegen megvalósuló munkahelyteremtő beruházásokról és a gazdaságfejlesztési közgyűlési döntésekről.

Ezután Hart Viktória foglalkoztatási osztályvezető (ZMKH Zalaegerszegi Járási Hivatala; Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály) előadása következett, melyben a város munkaerő-piaci helyzetét mutatta be. Elmondta, hogy a szakképzetlenek száma egyre nő, és a mindössze 8 általános iskolával rendelkezők aránya a legnagyobb. Az 50 év felettiek bevonása pedig azért jelent problémát, mert talán velük a legnehezebb dolgozni, hiszen csak kis részük hajlandó képezni magát és tanulni valami újat. Azt is hozzátette, hogy az emberek körülbelül 40%-a küzd tartós munkanélküliséggel. Előadásában szó volt még az úgynevezett „profiling rendszerről”, amely azt a célt szolgálja, hogy besorolásra kerüljenek az álláskeresők (pl. önállóan elhelyezkedő ügyfelek).  Fontos cél lenne továbbá az ügyfelek mentorálása, az inaktívak felkutatása, szakmai napok szervezése és egy munkaerő gazdálkodási felmérés is.

Második előadóként Kaj István, a Zalaegerszegi Fejlesztési Iroda irodavezetője ismertette a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum 2017-es munkaprogramját. Vázolta a 2017-ben, és a projekt befejezéséig elérendő célértékeket; továbbá a projekt célcsoportjait, melybe beletartozik minden zalaegerszegi lakcímmel rendelkező regisztrált álláskereső (közfoglalkoztatottak, inaktívak, stb.) Szó esett továbbá a fejlesztési iroda szolgáltatásairól, mint pl. a vállalati tanácsadás, képzésfejlesztés, regisztrált álláskeresők bértámogatása, önfoglalkoztatóvá válás támogatása, munkaerőpiaci szolgáltatások/mentorálás, toborzás/, valamint a regisztrált álláskeresők képzési támogatása). Az előadás következő témái a paktum szervezet működtetésével kapcsolatos feladatok (Irányító Csoport ülések, vállalati és partneri kapcsolattartás, paktum koordinációs feladatok ellátása, stb.), valamint az egyéb beavatkozások voltak (inaktívak feltárása, mobilitás támogatás, befektetés-ösztönzés, pályaválasztási akciók, munkaerő-, és képzési igények felmérése, stb.). Végezetül a kommunikációs feladatok (nyilvánosság biztosítása, paktum honlap kialakítása és működtetése, stb.) és a projekttervek kerültek megemlítésre.

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte, melyben a vállalkozások munkaerőhiány kezelésére tett intézkedéseiről, javaslatairól, tapasztalatairól volt szó. A fórumon jelenlévők között felszólalt Horváth László, a Metal-System Kft. ügyvezetője; Verger Renáta a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési vezetője; Aladi Gusztáv, a Kontakt Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Vásárhelyi László az Eckerle Automotive Zala Kft. gyárigazgatója; valamint Bajor László a Flextronics International Kft. HR igazgatója is.  A beszélgetésben részt vett továbbá Kozma Tibor, a Kozma Kft. ügyvezetője; Deák Ferenc, a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának közfoglalkoztatási osztályvezetője és Lambertné Katona Mónika, a BGE gazdálkodási karának mb. dékánja is.

Helyi termék kataszter

Eseménynaptár

2024. április   
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30




Összes esemény

Új galéria

A galéria jelenleg nem tartalmaz képeket.