UNIÓS ÖSSZEVETÉSBEN IS ALACSONY MARADT A MUNKANÉLKÜLIEK ARÁNYA

Európai összevetésben Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliek aránya a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez elsősorban a járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozó munkahelyvédelmi intézkedéseknek köszönhető.

A gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései a 2010 utáni időszak eredményeire építve nagymértékben segítettek a koronavírus-járvány negatív hatásainak kivédésében. Magyarország továbbra is az Európai Unió azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. A regisztrált álláskeresők száma öt hónapja folyamatosan csökken. A Központi Statisztikai Hivatal októberi adatai szerint 4,3 százalékon áll a munkanélküliek aránya. Ennél magasabb a munkanélküliség  többek között Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Horvátországban, és a déli uniós tagállamokban. 

A vírusválság első hullámának káros következményeit komplex intézkedésekkel mérsékeltük. A Gazdaságvédelmi Akciótervben meghirdetett háromféle bértámogatással összesen mintegy 280 ezer munkavállalón segítettünk. A bértámogatások és egyéb intézkedések - adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok - összesen 1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították.

 A munkaerőpiaci támogatásokkal 590 ezer álláshelyet védtünk meg, 47 ezer új munkahely létrehozását támogatjuk, a regisztrált álláskeresők közül 112 ezren kaptak pénzbeli ellátást.

Az egyik legnagyobb horderejű intézkedés a munkahelyvédelmi bértámogatás bevezetése volt. A program sikeresen ellensúlyozta a vállalkozások átmeneti rendelésállomány-csökkenésének következményeit. 207 ezer munkavállaló bérének kifizetéséhez 35 milliárd forintot kaptak a kérelmet benyújtó vállalatok.

Az ágazati bértámogatás a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe került szektorok – elsősorban a turizmus és a vendéglátás – cégeinek talpon maradásához járul hozzá. E vállalkozások munkavállalónként a minimálbér másfélszeresét jelentő támogatást, személyenként havi bruttó 241 500 forintot igényelhetnek. A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti. A veszélyhelyzet meghosszabbításával a kapcsolódó intézkedések is meghosszabbodnak, így  decemberre és a januárra is jár a bértámogatás. 

Eddig mintegy 700 milliárd forint támogatást nyújtottunk a tavasszal nagyrészt leálló turizmusipar megsegítésére bér- és járuléktámogatások, fejlesztések és hitelprogramok formájában. Ez a mintegy 2 milliárd eurónak megfelelő összeg nemzetközi összehasonlításban is komolynak számít.

Forrás:kormany.hu

Helyi termék kataszter

Eseménynaptár

2024. június   
HKSzCsPSzV





1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Összes esemény

Új galéria

A galéria jelenleg nem tartalmaz képeket.